4.44.44.44.44.4

Profiteroler med gräddfil och löjrom är de perfekta tilltuggen till festen. Ett recept av Årets Kock 2017; Johan Backeus. När smeten kokas får puffarna den rätta segluftiga konsistensen.

För 50 profiteroler:

Ingredienser

1,5 dl vatten
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
2 ägg

Fyllning:

1,5 dl gräddfil
100 g löjrom
2 steklökar, röda
20 dillkvistar

35 minuter + 20 minuter i ugn + tid att rinna av

Profiteroler med gräddfil och löjrom – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper kastrullens kanter. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt äggen, ett i taget. Vispa till en fluffig smet.
  2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa små klickar, ca 3 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på galler.
  3. Låt gräddfilen rinna av i en sil med kaffefilter ca 2 timmar i kyl. Skala och skär löken i tunna ringar. Plocka dillen i små vippor.
  4. Dela profiterolen på mitten och spritsa i gräddfil, sedan löjrom och toppa med rödlök och dill.