Profiteroler med gräddfil och löjrom

Profiteroler med gräddfil och löjrom är de perfekta tilltuggen till festen. Ett recept av Årets Kock 2017; Johan Backeus. När smeten kokas får puffarna den rätta segluftiga konsistensen.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg

Fyllning

  • 1,5 dl gräddfil
  • 100 g löjrom
  • 2 steklökar - röda
  • 20 dillkvistar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper kastrullens kanter. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt äggen, ett i taget. Vispa till en fluffig smet.

  2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa små klickar, ca 3 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna på galler.

  3. Låt gräddfilen rinna av i en sil med kaffefilter ca 2 timmar i kyl. Skala och skär löken i tunna ringar. Plocka dillen i små vippor.

  4. Dela profiterolen på mitten och spritsa i gräddfil, sedan löjrom och toppa med rödlök och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!