4.34.34.34.34.3

En riktig prinsesstårta är som en luftig och söt dröm, med marsipantäcke och rosa ros.

För 12 bitar

Ingredienser

Sockerkaka

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 äggulor
2 msk majsstärkelse, Maizena
4 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Fyllning & dekoration

3 dl vispgrädde
300 g marsipan, eller sockerdeg
hushållsfärg, grön och röd
1 msk florsocker

1 timme + 40 minuter i ugn

Prinsesstårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt ca 5 min. Blanda ner vetemjöl och potatismjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda på nedersta falsen ca 40 min, men om den börjar bli mörk kan du lägga en bit aluminiumfolie över de sista 10 min. Låt kakan svalna ca 5 min innan den tas ur formen
  2. Vaniljkräm: Blanda mjölk, grädde, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Värm på medelvärme under vispning tills den tjocknar, det tar ca 10 min. Krämen får inte koka. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Ta av från värmen när krämen tjocknat, rör ner gelatinbladen och låt dem smälta. Låt krämen svalna. Blanda ner vaniljsockret. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen innan den stelnat helt.
  3. Skär kakan i tre delar. Vänd den understa delen så den mörka undersidan kommer uppåt. Bred ut hälften av vaniljkrämen på den. Lägg på övre delen av kakan med sin mer välgräddade mörka ovansida nedåt. Då blir tårtan stabilare och bottnarna suger inte åt sig lika mycket av fyllningen. Bred ut resten av vaniljkrämen och lägg på den tredje bottnen. Jämna till tårtan och fasa av överkanten så den blir rundad. Vispa grädden och täck sidorna och ovansidan, mest i mitten så det blir en kupol.
  4. Färga marsipanen grön med hushållsfärg. Spara lite marsipan som färgas rosa till rosen. Kavla marsipanen ca 2 mm tunn, eventuellt på ett bakplåtspapper. Lyft den försiktigt, med eller utan papper men ta gärna hjälp av någon, och täck tårtan. Tryck fast marsipantäcket runt sidorna. Skär eventuellt små snitt för en jämnare yta utan veck. Putsa nederkanten. Ställ tårtan svalt.
  5. Marsipanros: Forma små fingerbreda och tunna rosenblad. Rulla ihop en av dem till ett mittblad. Lägg de andra bladen ett i taget runt om och nyp bort överflödig marsipan från rosens baksida.
  6. Gör en litet hål i tårtans täcke och stick ner rosen där. Den som vill kan även göra några gröna blad av grön marsipan. Pudra tårtan med florsocker strax före servering.

Historien bakom ”Prinsesstårtan”

Prinsesstårta har fått namnet har de fått efter prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. De var elever till kokboksförfattaren Jenny Åkerström som skapade tårtan på 1930-talet.

Skillnad på prinsesstårta och operatårta

Sockerkaksbottnarna ska vara luftiga och lätta och mellan dem läggs vaniljkräm blandat med vispad grädde. Översta lagret ska vara endast vispad grädde. Ofta ser man sylt i det undre lagret, men då är det egentligen inte längre en prinsesstårta utan en operatårta.

Vilken färg på marsipantäcket?

Den vanliga färgen på marsipantäcket är grön, men det är kul att kunna variera och ha till exempel en gul till påsk eller en vit till bröllop. Ett vitt täcke kavlas av en slags sockerpasta som bland annat finns att köpa i hobbyaffärer, då ofta under namnet pettinice. Den som väljer en grön eller rosa tårta kan enklast köpa ett färdigkavlat runt marsipantäcke, ca 200 g.

Tips! Gör vaniljkrämen själv

Vaniljkrämen är dock bäst att göra själv eftersom halvfabrikaten befinner sig i en helt annan division smakmässigt. I den hemmagjorda krämen ingår äggulor och den får därför inte koka. Vaniljsockret blandar man i när krämen svalnat, annars kan den få en besk bismak.

Hållbarhet

Tårtan tål att stå färdig i kylen ett eller två dygn och den kan också frysas. Men vänta då med att pudra över florsocker till strax före servering.