Gul prinsesstårta

En prinsesstårta med bottnar smaksatta med en aning fläderblomsaft, fyllningen består av äppelmos och vaniljkräm. Gul marsipan dekorerad med gula trädgårdsrosor.
Allt om Mat
Prinsesstårta, ljusgul
Prinsesstårta, ljusgul Foto: Ulf Svensson

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl fläderblomsaft - till bottnarna

Fyllning

  • 1,5 dl äppelmos

Fyllning, vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång - eller 1 msk vaniljsocker
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk smör

Kristyr

  • 1 äggvita
  • 150 g florsocker

Garnering

  • florsocker
  • trädgårdsrosor
  • 3 dl vispgrädde - vispad
  • 400 g marsipan
  • 3 karamellfärg - gul droppar

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggen och sockret länge ca 15 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och blanda. Smörj och bröa en vanlig sockerkaksform, ca 20 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.

  2. Vaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna.

  3. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen. Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret. Låt svalna.

  4. Montering: Dela kakan i 3 bottnar. Ringla fläderblomssaft på bottnarna.

  5. Varva bottnarna med äppelmos och vaniljkräm. Bred grädde runt om.

  6. Kavla ut marsipanen och lägg den över tårtan, skär bort överflödig marsipan runt kanten.

  7. Garnering: Vispa äggvitan till kristyren, häll i florsocker och vispa till en jämn smet. Spritsa kristyren. Pudra tårtan med florsocker. Gör en marsipanros eller lägg på en riktig trädgårdsros på toppen. Garnera med rosor runt om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!