4.24.24.24.24.2

Primörsallad på rostade morötter, halloumi och valnötskräm passar på buffén. Här får de första späda morötterna sällskap av spenat och valnötskräm. Halloumi ger god sälta och ska i det här receptet inte stekas.

För 6-8 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo morötter
65 g spenat, färsk
2 + 2 msk olivolja
1 + 0,5 tsk flingsalt

Valnötskräm:

100 g valnötter
1 skiva formbröd, vitt
2 msk mjölk
0,5 vitlöksklyfta
0,5 kruka persilja
50 g parmesanost, grovriven
0,75 dl olivolja
1 krm salt

Örthalloumi:

100 g halloumiost
0,5 kruka persilja
1 tsk citronskal, finrivet
2 msk olivolja
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 30 minuter i ugn

Primörsallad på rostade morötter, halloumi och valnötskräm – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj morötterna, skala dem eventuellt. Halvera dem på längden. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja och strö på 1 tsk flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  2. Valnötskräm: Rosta valnötterna i en stekpanna tills de får lite färg. Lägg brödet i mjölken i en skål ca 2 min så att det suger åt sig vätskan. Skala vitlöksklyftan. Hacka persiljan. Lägg alla ingredienser till krämen i en mixer och mixa till en slät kräm.
  3. Örthalloumi: Skär halloumin i mindre bitar. Finhacka persiljan. Blanda halloumi och persilja med citronskal, olja och peppar.
  4. Ta ut morötterna och låt svalna en aning.
  5. Blanda morötter, örthalloumi och spenat. Ringla över 2 msk olja och strö på 1/2 tsk flingsalt. Servera med valnötskrämen.