Primörsallad på rostade morötter, halloumi och valnötskräm

Primörsallad på rostade morötter, halloumi och valnötskräm passar på buffén. Här får de första späda morötterna sällskap av spenat och valnötskräm. Halloumi ger god sälta och ska i det här receptet inte stekas.
Emmy Lundström
Emmy Lundström
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • 65 g spenat - färsk
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 1 tsk flingsalt - + 0,5 tsk

Valnötskräm

  • 100 g valnötter
  • 1 skiva formbröd - vitt
  • 2 msk mjölk
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 0,5 kruka persilja
  • 50 g parmesan - grovriven
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 krm salt

Örthalloumi

  • 100 g halloumiost
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 tsk citronskal - finrivet
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj morötterna, skala dem eventuellt. Halvera dem på längden. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja och strö på 1 tsk flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  2. Valnötskräm: Rosta valnötterna i en stekpanna tills de får lite färg. Lägg brödet i mjölken i en skål ca 2 min så att det suger åt sig vätskan. Skala vitlöksklyftan. Hacka persiljan. Lägg alla ingredienser till krämen i en mixer och mixa till en slät kräm.

  3. Örthalloumi: Skär halloumin i mindre bitar. Finhacka persiljan. Blanda halloumi och persilja med citronskal, olja och peppar.

  4. Ta ut morötterna och låt svalna en aning.

  5. Blanda morötter, örthalloumi och spenat. Ringla över 2 msk olja och strö på 1/2 tsk flingsalt. Servera med valnötskrämen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!