Prästostpanerad abborre med löjromssås och färskpotatis

Recept på prästostpanerad abborre med löjromssås och färskpotatis. Abborren ska serveras nystekt och frasig. Den kan bytas ut mot gösfilé.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g abborrfilé - byxad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g prästost - lagrad eller västerbottensost
  • 2 dl panko - japanskt ströbröd
  • 1 ägg
  • 25 g smör

Löjromssås

  • 80 g löjrom
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk gräslök - hackad
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 750 g färskpotatis
  • 100 g rädisor
  • 100 g sockerärter
  • 1 msk smör
  • 100 g bladspenat
  • 2 krm salt

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Strö salt och peppar på abborrfiléerna. Riv osten och blanda med panko på en tallrik. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Vänd abborren i ägg och sedan i ost- och pankoblandningen. Låt stå ca 10 min.

  2. Löjromssås: Blanda crème fraiche, gräslök, dill, citronskal och löjrom. Krydda med salt och peppar.

  3. Borsta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Halvera rädisorna. Stek rädisor och sockerärter i smör ca 2 min. Vänd ner spenaten och strö på salt.

  4. Stek abborren i smör ca 1 minut på varje sida. Servera nystekt med löjromssås, potatis och grönsaker. Garnera med dill.

 

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!