00000

Istället för att blanda ner tomat, sockerärter och kräftor i pajen serveras dessa ovanpå i stället.

För 10 pajer

Ingredienser

3 dl vetemjöl (180 g)
125 g smör
2 msk vatten kallt

Fyllning

2 ägg
1,5 dl mjölk
200 g vällagrad prästost riven

Topping

4 tomater
100 g sockerärter
0,5 dl dill grovhackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
1 burk kräftstjärtar (385 g) eller färska kräftor

Prästostpaj med sockerärter och kräftor – gör så här:

  1. Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig masa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i små tartelettformar, ca 7 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt vila ca 1 timme i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Fyllning: Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner osten. Häll försiktigt ner fyllningen, se till att inget kommer utanför pajskalet då fastnar de i formen. Ställ formarna på en plåt.
  4. Grädda i ugnen ca 15 min.
  5. Topping: Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem 1/2 min i kokande vatten. Spola i kallt vatten och dra bort skalet. Kärna ur och skär dem i strimlor.
  6. Ansa och skär sockerärterna i strimlor. Blanda tomater, sockerärter, dill, salt och peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av väl och blanda ner dem i tomaterna.
  7. Servera toppingen på de ljumma pajerna.

Här hittar du goda recept på västerbottenpaj!