40 minuter + 1 timme för degen att vila + 50 minuter i ugn
Prästostpaj med isad schalottenlök och romsås – gör så här:
- Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke eller matberedare. Blanda med mjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt ägg och äggula och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt pajdegen vila i en plastpåse i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
- Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform, 26–28 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.
- Fyllning: Vispa ihop ägg, äggvita, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela den rivna osten i pajskalet och häll på äggstanningen.
- Grädda pajen mitt i ugnen 35–40 min. Lägg på aluminiumfolie om den ser ut att bli för mörk. Låt pajen svalna.
- Romsås: Skala och finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienser. Krydda med salt och peppar. Låt såsen stå i kylen fram till servering.
- Isad lök: Skala och hyvla eller skär löken tunt, gärna på mandolin. Lägg lökringarna i en skål med vatten och is och ställ in i kylen ca 15 min. Häll av vattnet och låt ringarna rinna av på en bit hushållspapper.
- Lägg den isade löken på pajen precis innan den ska serveras och garnera med små buketter av krondill. Servera med romsås.