55555

Prästostpaj med isad schalottenlök och romsås passar fint på kräftskivan. Välj gärna en lagrad prästost för extra god smak på pajen.

För 10 personer:

Ingredienser

200 g smör
4,5 dl vetemjöl, (270 g)
0,5 tsk salt
1 ägg
1 äggula

Fyllning:

5 ägg
1 äggvita
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
5 dl prästost, finriven

Romsås:

0,5 gul lök
2 dl majonnäs
1 dl smetana
1 burk tångkaviar, (75 g)
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald

Isad schalottenlök:

2 schalottenlökar

Garnering:

krondill

40 minuter + 1 timme för degen att vila + 50 minuter i ugn

Prästostpaj med isad schalottenlök och romsås – gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke eller matberedare. Blanda med mjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt ägg och äggula och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt pajdegen vila i en plastpåse i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
  2. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform, 26–28 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Fyllning: Vispa ihop ägg, äggvita, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela den rivna osten i pajskalet och häll på äggstanningen.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen 35–40 min. Lägg på aluminiumfolie om den ser ut att bli för mörk. Låt pajen svalna.
  5. Romsås: Skala och finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienser. Krydda med salt och peppar. Låt såsen stå i kylen fram till servering.
  6. Isad lök: Skala och hyvla eller skär löken tunt, gärna på mandolin. Lägg lökringarna i en skål med vatten och is och ställ in i kylen ca 15 min. Häll av vattnet och låt ringarna rinna av på en bit hushållspapper.
  7. Lägg den isade löken på pajen precis innan den ska serveras och garnera med små buketter av krondill. Servera med romsås.
Fler recept med: Matpaj