00000

Potstickers med krabba, tamarinddipp och sallad med päron passar till en tyck riesling. Just dessa potstickers kan frysas in på en bricka när de är fyllda och sedan förpackas i ask. Som huvudrätt till 4 pers eller som ­smårätt till 8–12 pers.

För 24 potstickers:

Ingredienser

24 wontondegwrappers, eller gyozadegwrappers, tinade, (ca 8 cm x 8 cm)
130 g krabbkött, från 1 krabba
200 g räkor, skalade
1 citrongräs
1 salladslök
1 vitlöksklyfta, liten
1 tsk ingefära, finriven
2 msk rapsolja

Dipp:

2 msk tamarindpuré, färdig eller från ca 75 g tamarind med kärnor
1 dl vatten
2 msk soja, japansk
1 msk srirachasås, eller annan stark ­chili- och vitlöksås
2 msk palmsocker, eller kokossocker

Sallad:

1 morot
1 päron
2 msk lime, pressad
100 g sockerärter
1 tsk fisksås, asiatisk eller 1 krm salt
1 dl koriander, färsk
0,5 dl cashewnötter, rostade

1 timme

Potstickers med krabba, tamarinddipp och sallad med päron – gör så här

  1. Dipp: Används tamarind med kärnor måste de först blötas upp i kokande vatten. Passera genom en sil till ca 2 msk puré. Blanda purén med vatten, soja, srirachasås och socker.
  2. Potstickers: Hacka krabbkött och räkor. Skala av de yttersta bladen på citrongräset och finhacka den nedre saftiga delen av stjälken. Ansa och finhacka salladslöken. Blanda krabbkött och räkor, citrongräs, ingefära och salladslök. Skala och pressa i vitlöken.
  3. Lägg ut wontonark och lägg ca 1 msk fyllning på varje. Stryk lite vatten runt degkanten. Vik över och fäst ihop genom att trycka och vecka ihop kanten. Fortsätt tills fyllningen är slut.
  4. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper strödd med lite potatismjöl så att de inte fastnar om de ska stå en stund i kylen.
  5. Stek potstickers i en stekpanna i olja på ena sidan. Vänd dem och stek på ytterligare en sida tills de fått fin färg. Häll i några msk vatten och ånga dem 1–2 min, tills vattnet kokat bort.
  6. Sallad: Skala och strimla morot och urkärnat päron. Blanda med limesaften. Finstrimla sockerärterna. Blanda i resterande ingredienser. Servera med dippsås och sallad.