Potatissoppa med stekt savojkålscrème

Savojkålscrèmen ger potatissoppan en extra smakskjuts. Två skikt i soppan blir en fin effekt.
Maximillian Lundin
Potatissoppa med stekt savojkålscrème
Potatissoppa med stekt savojkålscrème Foto: Ulrika Pousette

Potatissoppa med stekt savojkålscrème

  • 600 g potatis - fast sort
  • 1 purjolök
  • 100 g hasselnötter
  • 2 msk smör
  • 1,5 l vatten
  • 2 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 0,5 savojkålshuvud - (á 500 g)
  • 2 msk rapsolja - kallpressad
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och tärna potatisen smått. Ansa och strimla purjolöken. Finhacka hassel-nötterna.

  2. Fräs potatis, purjolök och nötter i smör i en kastrull, gärna teflon, på medelstark värme. Häll på vattnet och 2 tsk salt. Låt koka ca 5 min under lock, tills potatisen är mjuk. Sila av buljongen men spara den. Mixa potatis, purjolök och nötter med mixerstav. Tillsätt 1/2 tsk salt.

  3. Ansa och dela kålbladen. Mixa dem till små smulor i en matberedare. Stek kålen i olja i en het stekpanna ca 4 min. Låt svalna ca 5 min. Blanda kålen med yoghurt och smaksätt med 1 tsk flingsalt och peppar.

  4. Fördela potatispurén i bottnen av portionsskålar. Häll på buljongen och servera savojkålscrèmen vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!