Potatissoppa med saffran och tomat

00000

Fredagskvällen känns genast lite lyxigare när den krämiga soppan serveras med gambasspett och ett glas vitt vin.

För 4 personer:

Ingredienser

5 potatisar
1 purjolök
0,5 msk olivolja
8 dl vatten
0,5 dl vitt vin, torrt
2 hönsbuljongtärningar
2 dl crème fraiche, med saffran och tomat
2 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

150 g gambas, frysta (ASC eller MSC-märkta)
dill
bröd

Potatissoppa med saffran och tomat – gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs potatis och purjolök i oljan i en kastrull. Häll på vatten och vin. Smula ner buljongtärningarna och låt koka under lock ca 10 min tills potatisen är mjuk.
  2. Mixa soppan slät och rör ner crème fraiche. Låt koka upp och tillsätt citronsaft. Krydda med salt och peppar.
  3. Servera soppan med grillade gambas och bröd. Garnera med dill.
Fler recept med: Barn och familj, Soppa