Potatissoppa med röda linser

Soppa är bra vardagsmat och går fort att laga. Gratinerade brieostmackor ger potatissoppan det lilla extra.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 225 g rotselleri
  • 600 g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk timjan - finhackad
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 dl röda linser

Tillbehör

  • 150 g bröd
  • 150 g brieost
  • timjan
  • 2 msk röda linser
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och skär rotselleri och potatis i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt i en stor kastrull och tillsätt 12 dl vatten, buljongtärningar, timjan och chili.

  2. Koka upp och låt sjuda under lock tills rotsakerna känns mjuka. Mixa med mixerstav lite slarvigt så att det finns bitar kvar i soppan. Blanda ner linser och låt soppan sjuda ytterligare 5 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skär brödet i skivor och lägg på en plåt eller i ugnssäker form. Ringla 1 msk olja på brödet och lägg på tunna skivor brieost. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Strö på timjan vid servering.

  4. Rosta ca 1/2 dl röda linser i en torr stekpanna på medelvärme ca 3 min. Häll på 1/2 tsk olja i stekpannan och låt linserna steka på låg värme ca 3 min. Strö på 1/2 krm salt och låt dem svalna.

  5. Servera soppan varm med varma gratinerade brieostmackor och strö lite rostade linser över varje portion.

Recept: Ulla Karlström och Charlotte Jenkinson

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!