Potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd
Ingredienser
- 800 g potatis
- 1 fänkålsstånd
- 1 purjolök
- 2 tärningar hönsbuljong - eller grönsaksbuljongtärningar
- 1 dl crème fraiche
- olivolja
- svartpeppar - nymald
Tillbehör
- 4 skivor baguette - (à 50 g)
- 1 vitlöksklyfta
- örtkrydda - t ex timjan eller oregano
- 2 dl ost - riven
Gör så här
-
Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar, spara den gröna dillen på fänkålen till garnering. Lägg potatis och fänkål i en gryta och häll på 8 dl vatten. Låt koka under lock ca 15 min.
-
Sätt ugnen på 225°. Gnid in brödskivorna med halverad vitlöksklyfta. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över örtkrydda och riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.
-
Ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg den i grytan när ca 5 min återstår av koktiden. Tillsätt buljongtärningar och crème fraiche i soppan. Mixa den med mixerstav eller vispa sönder bitarna den med en ballongvisp. Strö över den sparade fänkålsdillen. Ringla över 1 msk olja och mal över 1 krm peppar.
-
Servera med gratinerade ostbröd.