Potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd

Potatissoppa med fänkål och ostgratinerat vitlöksbröd är en snabblagad soppa att ta med i termos ut i naturen eller äta till middag. Fänkål ger kryddig och god smakbrytning. Gratinerat bröd är gott till.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 purjolök
  • 2 tärningar hönsbuljong - eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl crème fraiche
  • olivolja
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 4 skivor baguette - (à 50 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • örtkrydda - t ex timjan eller oregano
  • 2 dl ost - riven

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar, spara den gröna dillen på fänkålen till garnering. Lägg potatis och fänkål i en gryta och häll på 8 dl vatten. Låt koka under lock ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Gnid in brödskivorna med halverad vitlöksklyfta. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över örtkrydda och riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg den i grytan när ca 5 min återstår av koktiden. Tillsätt buljongtärningar och crème fraiche i soppan. Mixa den med mixerstav eller vispa sönder bitarna den med en ballongvisp. Strö över den sparade fänkålsdillen. Ringla över 1 msk olja och mal över 1 krm peppar.

  4. Servera med gratinerade ostbröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!