00000

Potatissoppa med brödsmulor serveras kall. Brödet går lättare att riva när det är fryst.

För 8 personer som förrätt:

Ingredienser

350 g potatis, mjölig
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta, liten
2 msk olivolja
1,5 dl vitt vin, torrt
6 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 msk kycklingfond, konc
0,5 tsk salt

Brödsmulor:

1 skiva formfranska, fryst
1 msk olivolja
1 tsk rosmarin, hackad

Garnering:

1 msk olivolja

20 minuter + tid för soppan att kallna

Potatissoppa med brödsmulor – gör så här:

  1. Skala och skiva potatis, lök och vitlök. Fräs potatis och lök i olja i en gryta. Häll på vinet och låt koka ca 2 min. Häll i  vatten, grädde och mjölk och tillsätt fonden. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk.  Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt. Låt kallna.
  2. Riv det frysta brödet på den grova sidan på ett rivjärn. Stek brödsmulorna knapriga i oljan i en stekpanna. Blanda i rosmarinen. Låt smulorna rinna av på hushållspapper.
  3. Fördela soppan i djupa tallrikar. Toppa med brödsmulor och olja.