00000

Potatissallad med rökt lax och ärtpesto är en matig sallad som är god som lunch eller i matlådan.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g varmrökt lax
600 g potatisar, kokta, små
100 g körsbärstomater
1 äpple, syrligt
2 salladslökar
100 g sockerärter
100 g mâchesallad
1 knippa persilja
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Ärt- och myntapesto:

125 g gröna ärter, tinade
0,25 citron
0,5 kruka mynta
1 vitlöksklyfta, liten, skalad
0,5 solrosfrön, rostade, saltade
0,5 dl parmesanost, grovriven
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

30 minuter

Potatissallad med rökt lax och ärtpesto – gör så här:

  1. Dela laxen i mindre bitar. Halvera potatis och tomater. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Ansa och strimla löken. Strimla sockerärterna.
  2. Blanda lax, potatis, tomater, äpple, salladslök, sockerärter och mâchesallad. Grovhacka persiljan och blanda i salladen. Ringla över oljan. Krydda med salt och peppar.
  3. Ärtpesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Repa bladen från myntan. Mixa ingredienserna till ärtpeston med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Krydda med salt och peppar.
  4. Fördela salladen i portionsskålar. Klicka över ärtpesto och servera.

Recept av Emmy Lundström

pren

Sallad – till frukost, lunch och middag

Bjud in vännerna på brunch med en härlig sallad med melon, färska fikon, granatäpple och fetaost eller varför inte packa sallader i lunchlådan. Här hittar du massor av fler recept på trendiga sallader: