Matig potatissallad med rökt lax och ärtpesto

Potatissallad med rökt lax och ärtpesto är en matig sallad som är god som lunch eller i matlådan.
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 250 g varmrökt lax
  • 600 g potatisar - kokta, små
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 äpple - syrligt
  • 2 salladslökar
  • 100 g sockerärter
  • 100 g mâchesallad
  • 1 knippa persilja
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Ärt- och myntapesto

  • 125 g gröna ärter - tinade
  • 0,25 citron
  • 0,5 kruka mynta
  • 1 vitlöksklyfta - liten, skalad
  • 0,5 solrosfrön - rostade, saltade
  • 0,5 dl parmesan - grovriven
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Dela laxen i mindre bitar. Halvera potatis och tomater. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Ansa och strimla löken. Strimla sockerärterna.

  2. Blanda lax, potatis, tomater, äpple, salladslök, sockerärter och mâchesallad. Grovhacka persiljan och blanda i salladen. Ringla över oljan. Krydda med salt och peppar.

  3. Ärtpesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Repa bladen från myntan. Mixa ingredienserna till ärtpeston med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Krydda med salt och peppar.

  4. Fördela salladen i portionsskålar. Klicka över ärtpesto och servera.

Recept av Emmy Lundström

Sallad - till frukost, lunch och middag

Bjud in vännerna på brunch med en härlig sallad med melon, färska fikon, granatäpple och fetaost eller varför inte packa sallader i lunchlådan. Här hittar du massor av fler recept på trendiga sallader:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!