00000

Salladen får vacker färg av blå potatis, spenat och örtkryddor. Citronerna ugnsbakas till dressingen för att blir mjuka.

För 5 personer

Ingredienser

500 g skrubbade färskpotatisar
500 g blå kongopotatis
2 fänkålsstånd
75 g färska spenatblad
2 msk färsk oregano, hackad
2 msk färsk mynta, hackad
2 vitlöksklyftor

Citrondressing

2 små citroner
1 dl olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Potatissallad med citrondressing

 

1. Dressing: Sätt ugnen på 175°. Lägg citronerna hela på bakplåtspapper och ugnsbaka dem tills de är helt mjuka, ca 30 minuter. Halvera dem, pressa ner saften i en skål och skrapa ur fruktköttet. Skär av det yttersta skalet av citron, finhacka skalet och blanda med fruktkött och saft.
2. Blanda citronhacket med olivoljan och krydda med salt och peppar.
3. Koka de båda skrubbade potatissorterna i saltat vatten tills de är mjuka.
4. Putsa fänkålen. Halvera den på längden, skär i mindre bitar och sjud i lätt saltat vatten i en kastrull ca 4 minuter. Rensa och skölj spenaten och riv isär stora blad. Hacka oregano och mynta, men inte för fint.
5. Skala kongopotatisen och skär de båda potatissorterna i ganska stora bitar. Låt fänkålen rinna av. Blanda potatis, fänkål, spenat, örtkryddor och pressad vitlök i en stor skål och vänd ihop med citrondressingen.
6. Servera som en sallad till lunch med gott bröd eller till grillat kött eller alla sorters fiskrätter.