Potatissallad, inbakad

Potatissallad inbakad i smördeg blir en klar överraskning på buffé-bordet. Potatissalladen kan förberedas dagen före och bara bakas i ugnen när det är dags för servering. Salladen kan också serveras som den är, utan att bakas in.
Anna-Lena Bjarneberg
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 2 kg färskpotatis
  • 3 rödlökar
  • 5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 0,75 dl kapris
  • 3 dl örtblandning - se nedan
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 pkt smördegsplattor - frysta (à 450 g)

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1.  Borsta potatisen. Koka den mjuk och låt kallna. Skala och finhacka rödlöken.

  2. Sätt ugnen på 225°. Blanda potatis och lök med crème fraiche, senap, kapris och örter. Krydda med salt och peppar.

  3. Halvtina smördegsplattorna. Lägg ihop 4 plattor i 2 olika travar på mjölad arbetsbänk (spara de 4 sista plattorna). Kavla ut varje trave till en platta, ca 20 cm x 30 cm. Lägg plattorna på plåtar med bakplåtspapper.

  4. Fördela potatissalladen på plattorna. Vik upp kanterna. Lägg de 4 resterande plattorna i 2 olika travar och kavla ut till 2 plattor, ca 20 x 20 cm. Lägg varje del som lock över potatissalladen.

  5. Pensla paketen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de fått fin färg. Servera den inbakade potatissalladen nygräddad.

Örtblandning

Till 9 dl:

2 krukor timjan

2 krukor basilika

1 kruka rosmarin

1 stor knippa bladpersilja

Gör så här:

Hacka örterna och blanda ihop.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!