44444

Potatissallad inbakad i smördeg blir en klar överraskning på buffé-bordet. Potatissalladen kan förberedas dagen före och bara bakas i ugnen när det är dags för servering. Salladen kan också serveras som den är, utan att bakas in.

För 20 person(er)

Ingredienser

2 kilo färskpotatis
3 rödlökar
5 dl crème fraiche
0,5 dl dijonsenap
0,75 dl kapris
3 dl örtblandning, se nedan
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
2 paket smördegsplattor, frysta (à 450 g)

Pensling:

1 ägg

50 minuter + 20 minuter i ugn

Potatissallad, inbakad – gör så här:

  1.  Borsta potatisen. Koka den mjuk och låt kallna. Skala och finhacka rödlöken.
  2. Sätt ugnen på 225°. Blanda potatis och lök med crème fraiche, senap, kapris och örter. Krydda med salt och peppar.
  3. Halvtina smördegsplattorna. Lägg ihop 4 plattor i 2 olika travar på mjölad arbetsbänk (spara de 4 sista plattorna). Kavla ut varje trave till en platta, ca 20 cm x 30 cm. Lägg plattorna på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Fördela potatissalladen på plattorna. Vik upp kanterna. Lägg de 4 resterande plattorna i 2 olika travar och kavla ut till 2 plattor, ca 20 x 20 cm. Lägg varje del som lock över potatissalladen.
  5. Pensla paketen med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de fått fin färg. Servera den inbakade potatissalladen nygräddad.

Örtblandning
Till 9 dl:
2 krukor timjan
2 krukor basilika
1 kruka rosmarin
1 stor knippa bladpersilja
Gör så här:
Hacka örterna och blanda ihop.