Potatisrosor med örtolja

Potatisrosor med örtolja behöver ganska lång tid i ugnen för att smördegen ska bli gräddad när den rullas ihop med potatis. Det är viktigt att potatisstärkelsen sköljs bort ordentligt så att inte degen blir för blöt.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 rulle smördeg - kyld (280 g)
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 potatisar - (à ca 100 g)
  • 1 dl parmesan - riven
  • 0,5 tsk salt

Örtolja

  • 1 kruka timjan
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 1 dl olivolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Örtolja: Lägg timjan, rosmarin, olja och salt i en liten matberedare. Mixa till en grön olja.

  2. Sätt ugnen på 175°. Rulla ut smördegen och skär den i fyra remsor på längden, ca 6 1/2 cm breda. Kavla ut varje remsa på mjölad arbetsbänk tills de blir dubbelt så långa. Putsa bort lite på kanterna. Dela dem på hälften.

  3. Hyvla potatisen tunt, användgärna på mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten så att stärkelsen sköljs bort. Ta upp och torka potatisskivorna väl på en ren kökshandduk. Lägg potatisskivorna tätt på den övre delen av degen så att ca hälften av potatisen ligger på degen och hälften utanför. Strö över ost och salt.

  4. Rulla ihop degen tajt och nyp ihop degen så att den håller ihop. Ställ potatisrosorna i bullformar av papper och ställ dem i en muffinspanna. Pensla lite av örtoljan på och runt bakelserna. Grädda potatisbakelserna i nedre delen av ugnen ca 45 min. Täck bakelserna med bakplåtspapper och grädda ytterligare ca 45 min. Lossa potatisrosorna från formarna och pensla eller droppa över lite örtolja. Servera dem till stekt eller grillat kött och fisk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!