00000

Marinerad kronärtskocka finns att köpa i delikatessdisken eller som helkonserv på glasburk.

För 4 pizzor

Ingredienser

Pizzadeg

12 g jäst
2 dl vatten, ljummet (37°)
1,5 msk olivolja
0,5 tsk salt
5 dl vetemjöl

Pålägg

6 marinerade kronärtskockshjärtan
300 g potatis
2 msk olivolja
2 krm salt
1 msk kapris
100 g pecorino- eller pizzaost, färskriven

Garnering

1,5 tsk olivolja
1 msk basilika, hackad
1 nypa svartpeppar, nymald

Potatispizza med kronärtskocka – gör så här:

  1. Pizzadeg: Använd gärna matberedare. Smula jästen i en bunke.
    Blanda vattnet, olivoljan och saltet. Häll degspadet över jästen och rör om. Tillsätt vetemjölet (spara 1/2 dl till utbakningen) och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt 1/2 timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 4 delar. Låt jäsa övertäckta ca 10 min. Kavla ut varje del till en rund pizzabotten, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
    Sätt ugnen på 250°.
  3. Pålägg: Skär skockorna i små klyftor. Skala och skiva potatisen tunt. Värm oljan i en stekpanna, lägg i potatisen och låt den mjukna i oljan utan att ta färg, 4-5 min. Salta. Rör om då och då.
    Ta pannan från värmen och blanda i kaprisen.
  4. Bred ut potatisen på pizzabottnarna. Lägg på skockklyftorna och strö över osten.
  5. Grädda ca 10 min i mitten av ugnen. Droppa över olivolja, strö över basilikan och peppra.