44444

Köttfärssåsen går förstås även bra att servera med nykokt pasta.

För 4 personer

Ingredienser

400 g nötfärs
1 gul lök, stor
1 morot
1 stjälk selleri
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk timjan, torkad
1 burk tomater, krossade (400 g)
1 dl rött vin

Potatismos:

800 g potatisar, av mjölig sort eller bakpotatis
0,5 dl mellangrädde
1 ägg
2 msk smör
0,5 dl parmesanost, finriven
1,5 tsk salt

Till garnering:

timjan

40 minuter + 10 minuter i ugn

Potatismosöverbakad bolognese – gör så här:

 

  1. Skala och hacka lök och morot. Ansa och hacka selleri. Fräs grönsakerna i oljan i en gryta. Lägg i färsen och stek under omrörning tills den är jämnt grynig. Krydda med salt och peppar.
  2. Tillsätt smulad buljongtärning, skalad och pressad vitlök, lagerblad, timjan, krossade tomater och vin. Koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 25 min.
  3. Sätt ugnen på 250º. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten under lock. Häll av kokvattnet och ånga av. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt grädden under omrörning. Blanda i ägg, smör och ost. Krydda med salt.
  4. Lägg färsen i en ugnssäker form eller fördela den i fyra portionsformar. Bred över moset och gratinera mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Garnera med timjanblad och servera.