Potatisgratäng

Potatisgratängen blir extra krämig när potatisen får koka upp i mjölk och grädde innan den skjutsas in i ugnen.
Allt om Mat
Foto: Jakob Fridholm

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 3 dl ost - lagrad, riven
  • kvistar timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skölj och skrubba potatisen noggrant. Skiva den tunt.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en gryta, gärna plastbelagd.

  3. Lägg i potatisen och låt sjuda på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om då och då så att det inte bränns vid.

  4. Häll över potatisblandningen i en smord ugnssäker form och strö över osten.

  5. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min tills gratängen fått fin färg. Strö över timjan och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!