4.64.64.64.64.6

Potatisgratäng med svamp är god att servera till kött, gärna vilt eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g potatis
100 g grevéost, lagrad 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 + 1 msk smör
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 + 0,5 tsk salt
1 + 1 krm svartpeppar, nymald
25 g karljohansvamp, torkad
1 tsk tryffelolja
250 g svamp, t ex skogschampinjoner

Garnering:

bladpersilja

30 minuter + 30 minuter i ugn

Potatisgratäng med svamp – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i skivor, gärna på längden. Riv osten.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör ca 3 min. Häll över grädde och mjölk och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg i potatisen och låt den koka ca 5 min. Blanda ner den torkade svampen och häll blandningen i en ugnssäker form. Strö över osten och droppa över oljan.
  3. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Stek den i 1 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Toppa gratängen med svamp och garnera med persilja.