Potatisgratäng med svamp

Potatisgratäng med svamp är god att servera till kött, gärna vilt eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 100 g grevé - lagrad
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 25 g karljohansvamp - torkad
  • 1 tsk tryffelolja
  • 250 g svamp - t ex skogschampinjoner

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i skivor, gärna på längden. Riv osten.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör ca 3 min. Häll över grädde och mjölk och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg i potatisen och låt den koka ca 5 min. Blanda ner den torkade svampen och häll blandningen i en ugnssäker form. Strö över osten och droppa över oljan.

  3. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Stek den i 1 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Toppa gratängen med svamp och garnera med persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!