Potatisgratäng med karljohanssvamp

Potatisgratäng som kan göras i förväg och värmas hel eller i snygga bitar. Värm i 150° med ugnsfolie över ca 10 min. Läcker potatisgratäng som passar som festmat.

Recept: Potatisgratäng med karljohanssvamp

  1. Lägg svampen i blöt i vatten ca 30 min. Låt den rinna av och hacka den.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök på medelvärme ca 5 min så att svampen får lite färg. Krydda med timjan, peppar och salt. Ställ den åt sidan.
  3. Skala och skiva potatisarna i ca 2 mm tunna skivor.
  4. Hetta upp smör i en vid kastrull. Fräs potatisskivorna ca 5 min. Salta och tillsätt mjölk och grädde. Låt alltsammans sjuda ca 10 min utan lock. Rör om ofta.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Varva potatisblandningen med stekt svamp och lök samt riven ost i en ugnssäker form. Överst ska det vara potatis och ost.
  7. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min.

Recept från