Potatisgratäng som kan göras i förväg och värmas hel eller i snygga bitar. Värm i 150° med ugnsfolie över ca 10 min. En krämig potatisgratäng som passar som festmat.

För 8 person(er)

Ingredienser

Potatisgratäng

60 g karljohanssvamp torkad
1 lök gul
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 krm timjan torkad
1 krm svartpeppar nymald
2 krm salt
2 kg potatis
2 msk smör
1,5 tsk salt
2 dl mjölk
4 dl vispgrädde
300 g västerbottensost riven

Potatisgratäng med karljohanssvamp – gör så här:

  1. Lägg svampen i blöt i vatten ca 30 min. Låt den rinna av och hacka den.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök på medelvärme ca 5 min så att svampen får lite färg. Krydda med timjan, peppar och salt. Ställ den åt sidan.
  3. Skala och skiva potatisarna i ca 2 mm tunna skivor.
  4. Hetta upp smör i en vid kastrull. Fräs potatisskivorna ca 5 min. Salta och tillsätt mjölk och grädde. Låt alltsammans sjuda ca 10 min utan lock. Rör om ofta.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Varva potatisblandningen med stekt svamp och lök samt riven ost i en ugnssäker form. Överst ska det vara potatis och ost.
  7. Gratinera mitt i ugnen ca 35 min. Låt gratängen vila under folie ca 15 minuter före servering. Garnera med flingsalt och hackad persilja.

Tips! Den som gillar vitlöksdoft kan gnida formen med en pressad vitlöksklyfta. 

Vad passar att äta till potatisgratäng?

Lammstek, lammfärsbiffar eller lammkotletter med ört- och vitlökssmör är några förslag som passar utmärkt till en krämig potatisgratäng. Du kan också servera gratängen tillsammans med en portvinsgryta eller till grillad biff och bönsallad.

Ett recept på potatisgratäng utan grädde hittar du här!

Fler recept på potatisgratäng hittar du här: