Potatisgratäng med fänkål och dill

Potatisgratäng med fänkål och dill är god att servera till fisk, till exempel torskrygg eller lax, gärna varmrökt. Den passar också bra till kyckling.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 purjolök
  • 1 citron
  • 1 kruka dill
  • 1,5 tsk fänkålsfrön
  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och finstrimla fänkål och purjolök. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering.

  2. Varva potatis, fänkål, purjolök, citronskal och dill i en ugnssäker form.

  3. Stöt fänkålen i en mortel. Vispa ihop grädde och vin. Tillsätt fänkålsfröna och krydda med salt och peppar. Häll blandningen i formen och gratinera mitt i ugnen ca 40 min tills gratängen är krämig och ytan har fått fin färg. Garnera med den sparade dillen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!