44444

Potatisgratäng med fänkål och dill är god att servera till fisk, till exempel torskrygg eller lax, gärna varmrökt. Den passar också bra till kyckling.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g potatis
1 fänkålsstånd
1 purjolök
1 citron
1 kruka dill
1,5 tsk fänkålsfrön
4 dl vispgrädde
1,5 dl vitt vin, torrt
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 40 minuter i ugn

Potatisgratäng med fänkål och dill – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och finstrimla fänkål och purjolök. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering.
  2. Varva potatis, fänkål, purjolök, citronskal och dill i en ugnssäker form.
  3. Stöt fänkålen i en mortel. Vispa ihop grädde och vin. Tillsätt fänkålsfröna och krydda med salt och peppar. Häll blandningen i formen och gratinera mitt i ugnen ca 40 min tills gratängen är krämig och ytan har fått fin färg. Garnera med den sparade dillen.