4.14.14.14.14.1

Potatisgratäng med chèvre och valnötter passar bra till lamm, men är även god att servera som vegetarisk rätt. Ugnsrosta till exempel betor i klyftor vid sidan om gratängen i ugnen så blir de färdiga samtidigt.  

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo potatis
1 kruka timjan
4 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
100 + 100 g chèvreost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
50 valnötter
1 msk honung

20 minuter + 35 minter i ugn

Potatisgratäng med chèvre och valnötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i skivor. Lägg potatisskivorna på rad i en ugnssäker form. Hacka hälften av timjanen. Strö timjanen över potatisen. Skala och skiva vitlöken.
  2. Koka upp vitlök, crème fraiche och mjölk i en kastrull. Smula i 100 g ost och rör tills den smält. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över potatisen och tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
  3. Grovhacka valnötterna. Smula 100 g ost. Ta gratängen ur ugnen och strö över valnötter och ost. Ringla över honungen. Tillaga ytterligare ca 10 min i ugnen tills osten fått fin färg. Garnera med resterande timjan.