Potatisgratäng

Potatisgratängen är tänkt som en vegetarisk rätt för fyra tillsammans med kokt broccoli. Potatisgratängen passar även som tillbehör till t ex kyckling eller rökt skinka. Krämig och enkel potatisgratäng - god festmat.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök - finhackad
  • 3 vitlöksklyftor - finhackade
  • 1 tsk rosmarin - torkad
  • 2 lagerblad
  • 400 g tomater på burk - krossade
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 burk oliver med citronfyllning - (150 g avrunnen vikt)
  • 2,5 dl ost - riven (100 g)

Tillbehör

  • broccoli - kokt
  • ev mangoldskott

Gör så här

  1. Skala och skär potatisarna i ca 3 cm stora bitar. Koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg dem i en smord ugnssäker form.

  2. Sätt ugnen på 225°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, rosmarin och lagerblad ca 1 min. Häll på krossade tomater samt vatten. Blanda ner buljongtärning och peppar och låt tomatsåsen koka ca 5 min.

  3. Häll tomatsåsen över potatisarna. Strö på oliver och riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Sätt ugnen på grill och gratinera ytterligare ca 10 min.

  4. Servera gratängen varm med lättkokt broccoli och eventuellt skinka eller kyckling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!