00000

Recept på potatis- och ramslökssoppa med sikrom. Ramslök kan ersättas av kinesisk gräslök, som brukar finnas i asiatiska butiker.

För 6 personer:

Ingredienser

Potatis- och ramslökssoppa med sikrom

100 g potatis
4 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 tsk lantbuljongpulver (grönsaksbuljong)
25 g ramslök
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Potatischips

2 dl rapsolja
1-2 färskpotatisar
1/2 krm salt

Garnering

2 msk sikrom
dillkvistar
gräslöksblommor torkade

30 minuter

Potatis- och ramslökssoppa med sikrom – gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i vatten, grädde och buljong under lock, ca 10 min. Tillsätt ramslöken och mixa slätt med mixerstav. Passera genom en finmaskig sil. Krydda med salt och peppar.
  2. Potatischips: Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Hyvla potatisen lövtunt, gärna på mandolin. Fritera skivorna, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  3. Koka upp soppan och mixa den skummig med mixerstav. Häll upp den i små tallrikar eller koppar. Fördela sikrom på chipsen och lägg ett i varje tallrik. Garnera med dill och gräslöksblommor. Servera.

 

 

Lantbuljong säljs i hälsokostbutiker.