55555

Potatis- och palsternackssoppa med krispigt isterbandsfräs och senapsmacka värmer och mättar. Välj gärna ekologiska isterband. De innehåller inte nitrit, så därför är de mer bruna än rosa i färgen.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g potatis
400 g palsternacka
2 hönsbuljongtärningar
2,5 dl matlagningsgrädde
250 g isterband
1 kruka gräslök
salt, nymald svartpeppar

Macka:

8 skivor ljust surdegsbröd, (à 25 g)
2 msk dijonsenap
2 msk smör

25 minuter

Potatis- och palsternackssoppa  – gör så här:

  1. Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt buljongtärningarna. Häll på 1 liter vatten och grädden.
  2. Låt soppan koka under lock ca 10 min. Mixa slät med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!) och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  3. Isterband: Dra bort skinnet från isterbanden. Stek inkråmet i en stekpanna tills det fått fin färg och är smuligt. Hacka gräslöken och blanda med isterbandsfräset.
  4. Senapsmacka: Blanda senap och smör. Bred smöret på bröden och lägg ihop dem två och två. Stek dem i ett smörgåsjärn eller i stekpanna tills de fått fin färg.
  5. Servera soppan med isterbandsfräs och senapsmackor.
    pren