Potatis- och olivsufflé med stekt citronlax och sparris

Hittar du inte olivcreme i din butik kan den ersättas med samma mängd pesto.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 10 potatisar - (800 g)
  • 0,5 burk grön olivcreme - zeta (à 135 g)
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt - + 1 tsk + 1/2
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 msk rapsolja
  • 600 g laxfilé - med skinn
  • 1 citron
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och mosa den grovt med potatisstöten. Tillsätt olivcreme, mjölk och äggulor (spara vitorna) och vispa till ett luftigt mos med elvisp. Smaka av med 1 tsk salt.

  2. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem moset. Fördela moset i cocotteformar.

  3. Sätt in formarna mitt i ugnen ca 10 min tills moset fått fin färg.

  4. Ansa sparrisen. Stek den i hälften av oljan runt om i en stekpanna ca 3 min. Krydda med 1/2 tsk salt. Ta upp på ett fat så länge.

  5. Skär bort skinnet från laxen och skär den i 4 portionsbitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet av halva citronen, skär resten av citronen i klyftor. Gnid in laxen med citronskal.

  6. Stek laxen i olja ca 3 min per sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Servera med potatis- och olivsufflé, stekt sparris och citron.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!