00000

Potatis- och grönkålsbullar är god vardagsmat som kanske passar i mellandagarna. Kokt vinterpotatis blir ofta över från julbordet, liksom olika sorters kål och edamerost. Det pasar perfekt i potatisbullar med kål i, samt i en trevlig råkostsallad till det.

För 4 personer:

Ingredienser

700 g potatis, av mjölig sort, skalad, kokt 
150 g grönkål, färsk
2 ägg
0,5 dl potatismjöl
4 dl ost, riven, t ex edamer
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 dl ströbröd
2 msk smör
2 msk rapsolja

Blandad kål- och rotfruktssallad:

150 g kål och rotfrukter, blandade, t ex rödkål och kålrot
2 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl kryddgrönt, gräslök, dill eller persilja ev

Tillbehör:

lingon, rårörda

30 minuter

Potatis- och grönkålsbullar – gör så här:

  1. Stöt potatisen med potatisstöt i en bunke. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Finhacka grönkålen och låt koka i vattnet ca 1 minut. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten. Krama ur väl.
  2. Blanda ner grönkål, ägg, potatismjöl, riven ost, salt och peppar i potatisen, rör till en jämn, tjock smet. Forma smeten till åtta biffar och vänd dem i ströbröd.
  3. Sallad: Skala och riv eller strimla kål och rotfrukter. Krama ihop mycket väl med olja, vinäger, salt och peppar. Vänd eventuellt ner något kryddgrönt.
  4. Stek potatisbullarna i smör och olja på medelvärme i en rymlig panna ca 3 min på varje sida tills de har fått fin färg. Servera med sallad och rårörda lingon.