Potatis- och fänkålspytt med torsk

00000

En smakrik rätt som går snabbt att laga. Till serveras en sås av balsamvinäger. Den ger både sötma och syra till rätten. Receptet är för 1 person men är enkelt att dubbla flera gånger.

För 1 person

Ingredienser

2,5 dl potatis, fryst tärnad
50 g fänkål
0,5 liten gul lök
0,5 msk smör
2 krm salt
130 g portionsbit torsk, halvtinad
1 msk smör
1 krm salt
0,5 krm grovmald peppar
1 dl gourmetsallad, finns färdig i påsar

Sås

1 msk strösocker
1 msk balsamvinäger
0,5 msk kycklingfond
1 dl vatten
0,5 krm svartpeppar
1 krm salt
1 tsk brun maizenaredning
1 msk smör

Potatis- och fänkålspytt med torsk

  1. Börja med såsen: Smält sockret i en liten kastrull tills det är ljusbrunt. Passa noga, det bränns fort. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, fond och vatten. Koka upp såsen och låt sjuda 3 min. Smaka av med peppar och salt. Red med maizena som strös i under vispning. Vispa eventuellt i smör strax före servering.
  2. Skölj och tärna fänkålen, skala och hacka löken. Hetta upp smör i en liten stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt fänkål och potatis. Stek tills potatisen fått färg och blivit genomvarm. Krydda med salt. Lägg upp på tallrik och håll varm.
  3. Lägg eventuellt en liten klick smör i den varma stekpannan. Salta och peppra den halvtinade fisken. Stek ca 3 min på var sida. Lägg fisken ovanpå pytten. Hetta upp såsen och visp eventuellt i smör. Häll sås runt pytten och avsluta med en handfull sallad på toppen.