00000

Sommarens godaste paj! Går utmärkt att servera kall.

För 5 personer

Ingredienser

1 tsk fänkålsfrön
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
125 g smör
1 krm salt
1 msk vatten

Fyllning

600 g färskpotatis kokt
2 gula lökar
1 msk smör
1 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
2 små buketter krondill (eller 1 tsk dillfrön)
2 msk grovhackad dill
2 dl grovriven lagrad ost t ex Svecia

Äggstanning

2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk (3 %)
4 ägg
3/4 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Topping

3 dl gräddfil

1 1/2 timme

Potatis- & krondillspaj med brynt lök

 

1. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda fänkålsfrön, mjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kyl ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200°. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kyl ca 15 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12–15 min.
3. Halvera större potatisar. Lägg dem med snitt­ytan uppåt i pajskalet. Skala och finhacka löken, bryn den i smör i en stekpanna tills den fått fin färg. Tillsätt socker och vinäger och bryn tills löken är gyllenbrun. Krydda med salt och peppar. Strö löken över potatisen.
4. Skär bort stjälken på krondillen och strö de små buketterna i pajskalet. Strössla över dill och ost.
5. Vispa grädde, mjölk och ägg. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
6. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills äggstanningen har stannat. Rör gräddfilen slät och bred på den varma pajen. Grädda ytterligare 5–7 min, tills gräddfilen stannat. Låt pajen svalna innan den serveras.

Fler recept med: Matpaj, Vegetariskt