44444

Portionsbröd med kummin går mycket bra att frysa in om det blir några över.

För 25 bröd:

Ingredienser

1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1,5 msk strösocker
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl, (180 g)
10 dl vetemjöl, –11 dl (600–660 g)

Pensling:

ägg

Garnering:

kummin
anis

20 minuter + 11/4 timme jäsning + 10 minuter i ugn

Portionsbröd med kummin – gör så här:

  1. Stöt kummin och anis i mortel. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör så att jästen löses upp.
  2. Tillsätt kummin, anis, smör, ägg, socker och salt och blanda. Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget, tills degen börjar bli smidig men fortfarande är lite kladdig. Knåda kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk, knåda den smidig. Dela degen i 25 bitar och forma till släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Klipp ett litet kryss i varje bulle och pensla med uppvispat ägg. Strö över kummin och anis. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min, tills de fått fin färg. Låt kallna på galler.

pren

Fler recept med: Bakning, Matbröd