Porterstek

Porterstek är ett klassiskt recept där köttet inte ska brynas utan kokas direkt i den smakrika lagen.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1,2 kg nötstek - av innanlåret eller fransyskan
  • 1 l porter
  • 2,5 dl svartvinbärssaft - konc
  • 1,5 dl soja - kinesisk
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 15 svartpepparkorn

Sås

  • 8 dl sky
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Tillbehör

  • hasselbackspotatis - eller klyftpotatis
  • grönsaker - kokta, t ex morötter och brysselkål
  • svart vinbärsgelé

Gör så här

  1. Koka upp porter, saft och soja i en gryta. Skala och skiva löken. Lägg lök, lagerblad och pepparkorn i lagen. Lägg i köttet. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, beräkna 1 1/2-2 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.

  2. Ta upp köttet och låt det vila under aluminiumfolie.

  3. Sila lagen och mät upp 8 dl. Koka upp lagen tillsammmans med grädde och krydda med salt. Red skyn med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  4. Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, potatis, grönsaker och gelé.

  5. Tips: Lagen som blir över kan frysas och användas som bas i grytor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!