4.34.34.34.34.3

Porterstek är ett klassiskt recept där köttet inte ska brynas utan kokas direkt i den smakrika lagen.

För 8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo nötstek, av innanlåret eller fransyskan
1 liter porter
2,5 dl svartvinbärssaft, konc
1,5 dl soja, kinesisk
1 gul lök
2 lagerblad
15 svartpepparkorn

Sås

8 dl sky
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
3 msk majsstärkelse, Maizena

Tillbehör:

hasselbackspotatis, eller klyftpotatis
grönsaker, kokta, t ex morötter och brysselkål
svart vinbärsgelé

15 minuter + koktid

Porterstek – gör så här:

  1. Koka upp porter, saft och soja i en gryta. Skala och skiva löken. Lägg lök, lagerblad och pepparkorn i lagen. Lägg i köttet. Låt sjuda under lock tills köttet är mört, beräkna 1 1/2-2 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.
  2. Ta upp köttet och låt det vila under aluminiumfolie.
  3. Sila lagen och mät upp 8 dl. Koka upp lagen tillsammmans med grädde och krydda med salt. Red skyn med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
  4. Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, potatis, grönsaker och gelé.

Tips: Lagen som blir över kan frysas och användas som bas i grytor.