Portergryta med älg och potatispuré med rotselleri

Recept på portergryta med älg. Läcker gryta med mustig smak av viltkött, porter och enbär.  Perfekt bjudmat som kan förberedas i god tid. Tänk på att grytbitar av hjort och rådjur tar kortare tid att koka än älg.

1 1/2 timme

Portergryta med älg – gör så här:

  1. Krydda köttet med salt och 1 tsk peppar. Bryn det i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta och häll på porter, fond och soja. Krossa enbär och skalade vitlöksklyftor lätt med knivbladet. Lägg ner enbär, vitlök, lagerblad och timjan i grytan. Krydda med 2 tsk peppar.
  2. Sjud grytan under lock ca 1 timme, tills köttet är mört. Ta av locket och koka ihop skyn ca 10 min. Rör ner crème fraichen.
  3. Puré: Skala potatis och rotselleri och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Krossa potatis och selleri med smöret. Tillsätt mjölken och mixa till en slät puré. Krydda med salt och rör ner gräslöken.
  4. Ansa svampen. Bryn svamp och lök i smör tills de fått fin färg. Krydda med salt och blanda ner gräslöken. Lägg ner fräset i grytan strax före servering. Servera med potatispuré och grönsaker.

 

Servera gärna med morötter och flower sprouts med clementindressing!

Recept från