00000

Portabellosvamp med lupinbönor, misosmör och hoisinplommonsmörsås är en riktigt lyxig vegorätt. Portobellosvampen serveras med bland annat lupinbönor. Bönorna är vackert guldgula och har en smörig lite fyllig smak. De odlas i Sverige, men kan vara lite svåra att hitta. De går att beställa på nätet om du har svårt att få tag på dem i din butik.

För 4

Ingredienser

4 portabellosvampar
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sauterade lupinbönor:

2 dl lupinbönor, torkade
1 rödlök
150 g mangold
1 msk smör
0,5 tsk salt
50 g smör, rumsvarmt
1 tsk misopasta

Hoisinplommonsmörsås:

1 dl portvin
1 dl rött vin
1 dl vatten
0,20 grönsaksbuljongtärning
3 msk hoisinplommonsås, (finns i Asiatiska matbutiker och välsorterade livsmedelsbutiker)
2 tsk smör

Garnering:

4 msk lök, rostad
2 tsk sesamfrön, ljusa
2 tsk sesamfrön, svarta

30 minuter + 8 timmar blötläggning

Portabellosvamp med lupinbönor, misosmör och hoisinplommonsmörsås – gör så här:

  1. Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar, det förkortar koktiden och gör att de blir jämnare mjuka. Koka bönorna enligt förpackningens anvisning ca 20 min tills de är mjuka med ändå har lite spänst kvar. Häll av vattnet.
  2. Skala och strimla löken. Ansa och strimla mangolden. Fräs lök och mangold i smör i en stekpanna tills de mjuknat. Tillsätt bönorna mot slutet. Krydda med salt.
  3. Misosmör: Blanda ihop smör och misopasta i en skål.
  4. Sås: Koka ihop portvin, rött vin, vatten och buljongtärning tills hälften återstår. Vispa i hoisinsås och smör.
  5. Stek portabellosvamparna i smör ca 5 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  6. Lägg upp bönor och mangold på tallrikar. Lägg på portabello och toppa med misosmör, rostad lök och sesamfrön. Servera såsen till.