Pommes frites med fänkålssalt och majonnäs

När potatisen friteras ”på riktigt vis”, alltså två gånger, blir potatisstrimlorna luftiga och knapriga. En äkta fritös är enklare att fritera i än i en gryta. Den håller värmen bättre och oftast finns ett filter i locket som ger mindre os. Fritera små mängder åt gången, så kyls oljan inte ner utan pommes fritesen blir lätta och spänstiga.

ca 50 min

Pommes frites med fänkålssalt och majonnäs

  1. Skrubba eller skala och skär potatisen i skivor och sedan i strimlor.
  2. Vispa ihop vatten, salt och vinäger och lägg i potatisstrimlorna. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut.
  3. Hetta upp oljan till 160° och fritera potatisen i omgångar 4–5 min, tills den är mjuk men inte fått färg. Låt den rinna av. Detta kan förberedas upp till 2 dagar i förväg.
  4. Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen igen i omgångar ca 3 min före servering så att den blir gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt och krasse. Servera pommes fritesen med majonnäs.

Fänkålssalt

Mixa fänkålsfrö och flingsalt fint i en kryddmixer eller mortel.

Majonnäs

Vispa ihop äggula, vinäger och senap. Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt och socker.

Recept från