Perfekt hemmagjorda pommes frites – så lyckas du (även utan fritös)

3.83.83.83.83.8

Nyfriterade pommes frites är kungen av potatisrätter. Egentligen ett tillbehör, men så här varma och knapriga kan de regera på egen hand. Kocken Tom Sjöstedt visar dig hur du gör hemmagjorda pommes frites på allra bästa sätt!

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kilo fast potatis
2 liter vatten
3 msk salt
2 msk vitvinsvinäger
ca 1 liter rapsolja
krasse, valfritt

ca 50 min

Pommes frites – gör så här:

  1. Skrubba eller skala och skär potatisen i skivor och sedan i strimlor.
    egna-pommes-frittes

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Vispa ihop vatten, salt och vinäger och lägg i potatisstrimlorna. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut.
    Pommes-frites-egna

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Hetta upp oljan till 160° och fritera potatisen i omgångar 4–5 min, tills den är mjuk men inte fått färg. Låt den rinna av. Detta kan förberedas upp till 2 dagar i förväg.
    fritera-Pommes-frites

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Hetta upp oljan till 180°. Fritera potatisen igen i omgångar ca 3 min före servering så att den blir gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på hushållspapper.
    Pommes-frites-recept-hemmagjorda

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Strö över salt (och krasse, valfritt). Servera pommes fritesen med majonnäs.
    pommes-frites-2

    Foto: Ulrika Pousette

Kökstipsen!

  • När potatisen friteras ”på riktigt vis”, alltså två gånger, blir potatisstrimlorna luftiga och knapriga.
  • En äkta fritös är enklare att fritera i än i en gryta. Den håller värmen bättre och oftast finns ett filter i locket som ger mindre os.
  • Fritera små mängder åt gången, så kyls oljan inte ner utan pommes fritesen blir lätta och spänstiga.
  • Fänkålssalt: Mixa 2 msk fänkålsfrö och 2 msk flingsalt fint i en kryddmixer eller mortel.
  • Recept på egen majonäs hittar du här.