00000

Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato är en janssons-variant som kan bli en ny favorit på julmiddagen.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo potatis, fast sort
2 vitlöksklyftor, stora
100 g smör, + 2 msk
2 msk inläggningslag, från sillen
1 tsk salt, + 2 krm
2 skivor surdegsbröd, ljust, gärna några dagar gammalt
2 krm svartpeppar, nymald
150 g ansjoviskryddad sill
1 dl dill, hackad

30 minuter + 30 minuter i ugn

Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och krossa vitlöken. Smält 100 g smör med vitlök och sillspad i en kastrull.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en form (som en blomma om du vill eller bara som en gratäng). Krydda med 1 tsk salt mellan lagren. Ta upp och kasta bort vitlöksklyftorna från smöret. Ringla smöret över potatisen.
  3. Tillaga mitt i ugnen 30–40 min tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.
  4. Riv brödet till smulor och stek i 2 msk smör tills det är gyllenbrunt. Krydda med 2 krm salt och peppar. Strimla sillen.
  5. Toppa den varma potatisen med sill, brödsmulor och hackad dill.