Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato

Pommes Anna med ansjoviskryddad sill och pangrattato är en janssons-variant som kan bli en ny favorit på julmiddagen.
Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 1 kg potatis - fast sort
  • 2 vitlöksklyftor - stora
  • 100 g smör - + 2 msk
  • 2 msk inläggningslag - från sillen
  • 1 tsk salt - + 2 krm
  • 2 skivor surdegsbröd - ljust, gärna några dagar gammalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g anjovisfilé
  • 1 dl dill - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och krossa vitlöken. Smält 100 g smör med vitlök och sillspad i en kastrull.

  2. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en form (som en blomma om du vill eller bara som en gratäng). Krydda med 1 tsk salt mellan lagren. Ta upp och kasta bort vitlöksklyftorna från smöret. Ringla smöret över potatisen.

  3. Tillaga mitt i ugnen 30–40 min tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.

  4. Riv brödet till smulor och stek i 2 msk smör tills det är gyllenbrunt. Krydda med 2 krm salt och peppar. Strimla sillen.

  5. Toppa den varma potatisen med sill, brödsmulor och hackad dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!