00000

Det här brödet är fantastiskt gott. Prova att tillsätta lite grovhackade valnötter i degen så blir det här brödet en riktig hit även till ostbrickan.

För 2 bröd

Ingredienser

6 dl vatten ljummet
50 g jäst
2 dl brödsirap med malt
1 msk salt
1,5 msk pomerans mald
0,5 dl rapsolja
3 dl rågmjöl grovt
10 aprikoser torkade, finhackade
18 dl vetemjöl

1. Blanda vatten, jäst, sirap, salt, pomerans och olja i en degbunke. Tillsätt rågmjölet, aprikoserna och arbeta in vetemjölet i degen. Arbeta degen 5-10 min och låt den jäsa 30 min i bunken med en bakduk över.
2. Vänd upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma degen till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 250°. Skåra bullarna med en vass kniv. Sätt in dem i nedre delen av ugnen i 250° och sänk genast värmen till 200°. Grädda i 35-40 min.