Polskt rågbröd  

Polskt rågbröd är ett rustikt bröd med råg- eller vetesurdeg som har en svagt syrlig smak.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 50 g rågsurdeg - eller vetesurdeg
  • 0,5 msk ättiksprit - (12 %)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk soja - kinesisk
  • 6 dl rågmjöl - grovt (330 g)
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt surdeg, ättika, salt, soja, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Ta upp och forma degen till en slät bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt  ugnen på 175°.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt det kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!