3.73.73.73.73.7

Polskt rågbröd är ett rustikt bröd med råg- eller vetesurdeg som har en svagt syrlig smak.  

För 1 bröd:

Ingredienser

3 dl vatten
25 g jäst
50 g rågsurdeg, eller vetesurdeg
0,5 msk ättiksprit, (12 %)
2 tsk salt
1 tsk soja, kinesisk 
6 dl rågmjöl, grovt (330 g)
3 dl vetemjöl, (180 g)

15 minuter + 70 min jäsning+ 40 minuter i ugn

Polskt rågbröd – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt surdeg, ättika, salt, soja, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  2. Ta upp och forma degen till en slät bulle. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt  ugnen på 175°.
  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt det kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Matbröd