00000

När Viktoria efter ett besök på en persisk restaurang experimenterade fram detta recept åt hennes dotter Polly tre portioner, vilket är ett gott betyg åt grytan. Vi på redaktionen kan bara hålla med. Spiskummin och citron ger grytan en spännande smakbrytning.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g grytbitar av lamm eller kalv
6 vitlöksklyftor
1 msk mald spiskummin
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 dl röda linser
0,25 citron rivet skal
1 tsk pressad citron
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
0,5 dl persilja hackad

1. Skär köttet i ca 2 x 2 cm stora kuber. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök och spiskummin i olja ca 2 min. Tillsätt köttet och bryn tills det fått fin färg.
2. Häll över de krossade tomaterna och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 30 min tills köttet börjar kännas mört.
3. Koka linserna i lättsaltat vatten ca 5 min. Häll av vattnet. Blanda ner linserna i grytan och koka ytterligare ca 15 min.
4. Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaka av med socker, salt och peppar. Strö persilja över grytan. Servera med ris och grönsallad.