Polentakaka med fänkål och parmesan

En solgul gratäng med milda smaker. Polenta varvas med parmesan, fänkål och spenat.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljong
  • 3 dl polenta
  • 250 g fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk salvia - finhackad, färsk
  • 300 g spenat - färsk
  • 125 g parmesan - riven
  • 3 tomater

Gör så här

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Rör i polenta och låt det sjuda under omrörning ca 2 min tills det är en gröt. Häll upp gröten på en oljad plåt och bred ut till ett ca 1/2 cm tjockt lager. Ställ det att svalna och stelna.

  2. Sätt ugnen på 200°. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs fänkålen på medelvärme ca 2 min.

  3. Blanda ner lök och vitlök. Fräs ytterligare ca 1 minut. Blanda ner salt, peppar och salvia.

  4. Skölj och grovhacka spenaten. Blanda ner den och låt den steka så den blir mjuk, ca 2 min.

  5. Olja en ugnssäker form, ca 25 x 20 cm. Skär ut en bit polenta i motsvarande storlek  och lägg i botten av formen. Lägg på hälften av spenatblandningen. Strö på 1/3 av parmesanosten.

  6. Lägg på ett polentalager och resten av spenatblandningen samt riven parmesan. Lägg på ännu ett lager polenta. Toppa med skivad tomat och riven parmesan. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min. Servera gratängen varm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!