00000

Polenta med kastanjer och smörstekt svamp är en ostigt god och mättande rätt toppad med svamp och varma kastanjer.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g kastanjer
500 g skogschampinjoner
2 msk olivolja
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten

Polenta:

8 dl vatten
2 dl polenta
100 g smör
100 g parmesanost
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

rosmarin
parmesanost

45 minuter

Polenta med kastanjer och smörstekt svamp – gör så här:

  1. Skär ett snitt i toppen på varje kastanj. Koka dem i vatten 15–20 min. Skala kastanjerna medan de fortfarande är varma.
  2. Ansa champinjonerna och skär i fjärdedelar. Stek dem i olja på hög värme.
  3. Sänk värmen, lägg smör i pannan och låt smälta in i svampen. Skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarinen. Låt vitlök och rosmarin steka med svampen 2–3 min. Krydda med salt och peppar.
  4. Grovhacka kastanjerna och lägg dem i stekpannan. Tillsätt buljong och vatten och låt sjuda tills vätskan har kokat ihop till hälften.
  5. Polenta: Koka upp vattnet i en kastrull. Vispa i polentan så att blandningen inte klumpar sig. Sjud på låg temperatur ca 5 min.
  6. Ta av kastrullen från plattan och rör i smör och parmesan. Krydda med salt och peppar.
  7. Häll polentan i skålar eller på tallrikar. Häll över svamp- och kastanjeblandningen. Toppa med rosmarin och lite extra riven parmesan.