Grillad tonfisk med polenta och dressing

00000

Tonfisk är superb att grilla men kan vara svår att få tag på. Annan fast fisk går också bra men stektiden kan då variera.

För 4 personer

Ingredienser

Polenta

2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
100 g polenta
0,75 dl färsk parmesan, riven
0,5 msk olivolja
25 g soltorkad tomat (ej marinerade)
1 msk olivolja

Fisk

400 g färsk tonfisk
1 tsk olivolja
0,5 tsk salt

Dressing

1 vitlöksklyfta, finhackad
4 salladslökar, strimlade
1 dl persilja, finhackad
1 dl färsk basilika, finhackad
1 dl balsamvinäger
2 krm svartpeppar
1 nypa gourmetsalt
1 knippe salldsblad

1. Polenta: Koka upp vatten och salt och rör ner polentagryn.
Låt koka ca 1 min och blanda ner parmesan. Bred ut polentan på ett bakplåtspapper och platta ut till ca 20×10 cm. Låt den svalna och stelna ca 10 min. Skär bitar i önskad storlek och sära på dem.
Pensla ovansidan med olja. Värm ugnen till 225° och grädda polentan ca 10 min mitt i ugnen tills den får lite färg.
2. Skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Lägg dem i en skål med olja.
3. Pensla tonfiskskivorna med olja, salta och stek dem i het grillpanna 1-2 min på varje sida. Lägg upp dem på varma tallrikar tillsammans med de gräddade polentabitarna.
4. Dressing: Hetta upp en stekpanna och fräs de soltorkade tomaterna tillsammans med vitlök ca 1 min. Blanda ner salladslök, persilja, och basilika och häll på vinäger. Låt koka ca 1/2 min. Häll den direkt över tonfisken. Strö över svartpeppar och gourmetsalt. Garnera med salladsblad.

Fler recept med: Grönsaker, Smalt, Smårätter