44444

Nyttigt och gott med pokébowl. I denna med yuzumarinerad tonfisk, avokado och mango finns allt. Sött, salt, hett, krispigt, mjukt och frasigt. Friterad grönkål påminner om frasigt friterat sjögräs.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g tonfisk, MSC-märkt
2 dl ris, svart eller rött
2 msk risvinäger
1 mango
100 g rättika
1 avokado
0,5 dl soja, japansk
2 msk yuzujuice
1 tsk sesamolja
1 tsk ingefära, fint riven
1 tsk rårörsocker
50 g salladsblad, små, t ex mangoldskott eller pak soi
1 dl srirachamajonnäs

Grönkålschips:

1 msk sesamfrön, oskalade
100 g grönkål
5 dl rapsolja
1 krm salt

35 minuter

Pokébowl med yuzumarinerad tonfisk – gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt det ånga av och svalna. Blanda riset med risvinägern.
  2. Grönkålschips: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Repa grönkålen från stjälkarna och strimla kålen fint. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull med hög kant till 170°. Fritera grönkålen krispig, ca 30 sekunder. Var försiktig när den läggs ner, eftersom oljan bubblar upp. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda grönkålen med sesamfrön och salt.
  3. Skala, kärna ur och skär mangon i tärningar. Skala rättikan och skär den i tunna skivor. Skala, kärna ur och skär avokadon i skivor.
  4. Skär tonfisken i tärningar. Blanda soja, yuzujuice, sesamolja, ingefära och socker. Blanda hälften av marinaden med fisken, spara resten till servering.
  5. Fördela riset i fyra skålar och toppa med tonfisk med marinad, mango, rättika, avokado, groddar och skott. Ringla över srirachamajonnäs. Strö på grönkålschips och servera med resterande marinad.
Kökstips! Vill man inte fritera själv kan man byta ut grönkålen mot Sjögräschips, Risbergs. Fråga i fiskdisken om tonfisken varit fryst, om inte ska den frysas 3 dygn före om den ska ätas rå. Det går förstås utmärkt att byta ut tonfisken mot lax. Om du köpt odlad lax behövs det inte.