Poké Bowl

Recept på Poké Bowl. Poké betyder det som dragits upp ur havet; dagens fångst på hawaiianska. Men det är även vanligt att servera vegetariska alternativ. Smakerna är ofta lånade av japansk och kalifornisk sushi.  

För 8 personer:

Ingredienser

800 g lax rå, gärna Salma

Marinad:

2 salladslökar
2 msk soja japansk
4 msk teriyakisås
1 tsk sesamfrön svarta
1 tsk sesamfrön vita

Till skålen:

6 dl ris rött
4 avokador
4 dl edamamebönor
200 g algsallad
1 vattenmelonrättika*

Srirachamajo:

2 dl majonnäs
2 msk srirachasås
1 krm salt

Garnering:

8 skivor vattenmelon
2 lime
china rose-groddar
ärtskott
svarta sesamfrön

30 minuter

Poké Bowl — gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär laxen i kuber.
  2. Marinad: Ansa och strimla salladslöken. Blanda alla ingredienser till marinaden med laxen.
  3. Srirachamajo: Blanda majonnäsen med srirachasås och salt.
  4. Fördela riset i portionsskålar. Kärna ur och gröp ur avokadon. Skär den i tunna skivor. Dra ut skivorna i ett långt band, rulla ihop till åtta rosor. Lägg en i varje skål.
  5. Lägg edamamebönoroch algsallad i grupper i skålarna. Skala rättikan och gör spiraler, lägg i skålarna. Lägg i laxen och garnera med vattenmelon, lime och groddar eller skott. Spritsa srirachamajonnäs över laxen.

Recept: Elisabeth Johansson och Ulla Karlström

 

* Vattenmelonrättika eller grön rättika kallas även watermelon radish eller red meat radish. Används oftast färsk och strimlad i sallader. Den är krispig och smakar sött och lite milt pepprigt. Till vattenmelonrättika behövs en grönsakssvarv.