Recept: Poffertjes – holländska minipannkakor

Recept på poffertjes - holländska minipannkakor. De små, bulliga bakverken är en blandning mellan bröd och plättar, lätt syrliga eftersom degen jäser länge i rumstemperatur. Stekpanna funkar om man klickar ut smeten med matskedsmått.

För 1 20 minipannkakor

Ingredienser

Holländska minipannkakor

3 1/2 dl mjölk
50 g smör
8 g jäst
3 dl vetemjöl (180 g)
2 krm salt

Till stekning

25 g smör

Tillbehör

jordgubbar
florsocker
lättvispad grädde

30 min + 1 timme jäsning

Recept: Poffertjes – holländska minipannkakor

  1. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader.
  2. Tillsätt smöret och rör tills det smälter. Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken.
  3. Blanda salt och mjöl. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till en jämn smet. Täck smeten med en handduk och låt jäsa på varm plats ca 1 timme.
  4. Smörj en poffertjespanna med smör och fyll på med smet. Stek tills båda sidorna är gyllenbruna.
  5. Servera poffertjes med halverade jordgubbar, rikligt med florsocker och lättvispad grädde.