Genom att steka ankan på låg temperatur långsamt i buljong får du ett saftigt och mört kött.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 ankbröst (á 350 g)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
2 msk smör
2 msk honung

LAG

2 dl rödvin
1 dl japansk soja
3 lagerblad
0,5 vitlöksklyfta
3 timjan kvistar
2 msk honung

TILL RÖDBETORNA

4 betor röda eller gula
2 dl salt grovt
1 tsk olivolja
1 krm salt

PORTVINSSÅS

2 dl rödvin
2 dl portvin
2 msk kalvfond koncentrerad
2 tsk strösocker
2 msk smör

1. Anka: Skär bort en del av skinnet men behåll en 5 cm bred kam på mitten. Krydda och bryn ankbrösten runt om i smör och honung.
2. Sätt ugnen på 75°. Lägg ankbröstet i en 1 1/2-liters bakform med skinnet upp. Blanda ihop ingredienserna till lagen och häll den över ankbrösten. Täck med plastfolie. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Det tar ca 1 1/2 timme. Låt dem vila i folie.
3. Höj ugnsvärmen till 200°. Skala och dela betorna. Vänd dem i olja, salt och peppar. Ställ dem på en bädd av salt i en ugnssäker form. Rosta i ugnen tills de är mjuka, ca 40 min.
4. Sås: Koka ihop röd- och portvin, kalvfond och socker tills drygt 1 dl återstår. Vispa ner smör.
5. Servering: Skiva ankbrösten och servera med sås och rödbetor.