Plommonpaj med tonka

00000

Recept på plommonpaj med tonka. Fyllningen är smaksatt med tonkaböna, som har en mild smak av vanilj, kanel och karamell.

För 6 personer:

Ingredienser

100 g smör rumsvarmt
1,5 dl strösocker
4 ägg
100 g mandelmjöl
2 msk potatismjöl
50 g mandel flagad eller hackad

Fyllning:

800 g plommon
2 msk farinsocker
1 msk potatismjöl
1 tonkaböna

Tillbehör:

glass eller lättvispad grädde

15 minuter + 25 minuter i ugn

Plommonpaj med tonka — gör så här:

  1. Fyllning: Halvera plommonen och plocka ut kärnorna. Dela eventuellt plommonhalvorna om de är stora. Blanda med farinsocker, potatismjöl och finriven tonkaböna i en skål.
  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker mjukt och luftigt. Dela äggen. Vispa ner en äggula i taget. Tillsätt mandelmjöl och potatismjöl. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast och luftigt skum. Vänd ner det i mandelsmeten.
  3. Fördela plommonblandningen i botten av en smord ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten över plommonen och skaka lite lätt så att smeten rinner ner mellan plommonen. Strö på mandel. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
  4. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad
    grädde.