Plommonpaj med tonka

Recept på plommonpaj med tonka. Fyllningen är smaksatt med tonkaböna, som har en mild smak av vanilj, kanel och karamell.
Charlotte Jenkinson

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 100 g mandelmjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 50 g mandel - flagad eller hackad

Fyllning

  • 800 g plommon
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tonkaböna

Tillbehör

  • glass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Fyllning: Halvera plommonen och plocka ut kärnorna. Dela eventuellt plommonhalvorna om de är stora. Blanda med farinsocker, potatismjöl och finriven tonkaböna i en skål.

  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker mjukt och luftigt. Dela äggen. Vispa ner en äggula i taget. Tillsätt mandelmjöl och potatismjöl. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast och luftigt skum. Vänd ner det i mandelsmeten.

  3. Fördela plommonblandningen i botten av en smord ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten över plommonen och skaka lite lätt så att smeten rinner ner mellan plommonen. Strö på mandel. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.

  4. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!