Plommonpaj med tonka
Ingredienser
- 100 g smör - rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 4 ägg
- 100 g mandelmjöl
- 2 msk potatismjöl
- 50 g mandel - flagad eller hackad
Fyllning
- 800 g plommon
- 2 msk farinsocker
- 1 msk potatismjöl
- 1 tonkaböna
Tillbehör
- glass - eller lättvispad grädde
Gör så här
-
Fyllning: Halvera plommonen och plocka ut kärnorna. Dela eventuellt plommonhalvorna om de är stora. Blanda med farinsocker, potatismjöl och finriven tonkaböna i en skål.
-
Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker mjukt och luftigt. Dela äggen. Vispa ner en äggula i taget. Tillsätt mandelmjöl och potatismjöl. Vispa äggvitorna i en annan skål till ett fast och luftigt skum. Vänd ner det i mandelsmeten.
-
Fördela plommonblandningen i botten av en smord ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Häll smeten över plommonen och skaka lite lätt så att smeten rinner ner mellan plommonen. Strö på mandel. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
-
Servera pajen ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.