44444

Plommonpaj med mandelmassa är saftig och god. Frys mandelmassan några timmar så går den lättare att riva.

För 8 personer:

Ingredienser

125 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
0,5 dl florsocker
1 krm salt
1 ägg

Fyllning:

300 g plommon
200 g mandelmassa
0,5 citron
3 ägg
2 dl crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
2 msk mandel, flagad

35 minuter + 30 minuter i kyl + 35 minuter i ugn

Plommonpaj med mandelmassa – gör så här:

  1. Mixa smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare till en smulig deg eller nyp ihop för hand. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och tryck ut den platt. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  2. Kavla ut degen. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med degen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  3. Fyllning: Halvera och kärna ur plommonen. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vaniljsocker. Tillsätt mandelmassa och citronskal. Häll smeten i pajskalet.
  4. Lägg plommonen i formen och strö över flagad mandel. Grädda pajen ca 35 min, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna före servering.
    pren
Fler recept med: Bakning, Efterrätt och dessert, Pajer