44444

Saftig och smakrik plommonkaka som är riktigt god att servera med crème fraiche.

För 8-10 bitar

Ingredienser

200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl, (180g)
1 tsk bakpulver
1 vaniljstång
1 citron, rivet skal
500 g plommon

Garnering

florsocker

Tillbehör

crème fraiche

25 min + 1 timme i ugnen

Plommonkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt och lufigt.
  2. Rör i äggen. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, lite i taget. Halvera ­vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda ner vaniljfrön och citronskal i smeten.
  3. Halvera plommonen och kärna ur dem. Lägg plommonen i en smord och sockrad  form med löstagbar kant, ca 24 cmi diameter. Klicka på kaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills kakan känns torr. Låt kakan svalna.
  4. Vänd upp kakan på ett fat och pudra över florsocker. Servera med en klick crème fraiche.